مأموریت جاهطلبانه ژاپن برای اکتشاف دو قمر کوچک مریخ امکان پذیر با تأخیر طویلزمان روبه رو بشود. کاوشگر قمرهای مریخ آژانس هوافضای ژاپن قرار می بود در سپتامبر ۲۰۲۴ (شهریور ۱۴۰۳) با موشک H3 به فضا پرتاب بشود. بااینحال به علت مشکلات این موشک، امکان پذیر این کاوش مطابق برنامه پیش نرود و تا اواخر سال ۲۰۲۶ تأخیر بخورد.
بر پایه گزارش Kyodo News، قرار می بود کاوشگر قمرهای مریخ یا MMX، با رسیدن به مدار سیاره سرخ در آگوست ۲۰۲۵ (مرداد ۱۴۰۴) و فرود بر روی «فوبوس»، بزرگترین و نزدیکترین قمر مریخ، حداقل ۰.۳۵ اونس (۱۰ گرم) از آن مثالبرداری کند. این چنین برنامهریزی شده می بود که مثالبرداری از قمر کوچکتر «دیموس» در سال ۲۰۲۹ انجام بشود.
بااینحال، موشک H3 تازه آژانس ژاپن، که قرار می بود MMX را پرتاب کند، در اولین پرواز خود ناکامی خورد. بر پایه گزارشها، آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن ماه قبل خبرداد که تصمیم دارد دومین راکت پرچمدار H3 را تا آخر مارس سال آینده میلادی (اسفند ۱۴۰۲) پرتاب کند. نتیجه این پرتاب تعیین خواهد کرد که آیا MMX میتواند مطابق برنامه به سوی مریخ برود یا خیر.
مأموریت MMX برای کاوش قمرهای مریخ
بر پایه گزارشها، مشکلات گوناگون آژانش هوافضای ژاپن، علتمیبشود مأموریت MMX تا اواخر سال ۲۰۲۶ به تعویق بیفتد. برنامهریزی مجدد این مأموریت نیز امکان پذیر چالشبرانگیز باشد، چون تداخل برنامهها میتواند سختیهای بسیاری تشکیل کند.
این گمان نیز وجود دارد که آژانس هوافضای ژاپن از پرتابگر فرد دیگر همانند موشک فالکون اسپیسایکس برای مأموریت MMX منفعت گیری کند. مقصد مهم MMX، تعیین ساختار و تاریخ قمرهای فوبوس و دیموس است، این که آیا این دو قمر از سیارکها یا قطعاتی راه اندازی شدهاند که در تاثییر برخورد عظیم با مریخ بههم مداماند یا خیر. این چنین این مأموریت بینش جدیدی در رابطه سرگذشت مریخ به دست خواهد آورد.
این مأموریت این چنین یک مریخنورد کوچک را برای کاوش فوبوس که توسط مرکز هوافضای آلمان (DLR) و مرکز تحقیقات فضایی ملی فرانسه (CNES) گسترش یافته است، حمل خواهد کرد.
منبع