روحالله دهقانی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری طی سخنانی در مراسم، امضای این توافقنامه را امری مغتنم دید به اختصاصی این که در این نشست او گفت و گو هایی کاربردی و عملیاتی مطرح شد که نشان از جدیت طرفین و حضورشان در میدان عمل داشت.
او همین طور گفت: اگر مروری بر تاریخچه علم و فناوری و کارکرد این فضا بر ساختار جوامع داشته باشیم، در می یابیم که در این عرصه سه دوره تاریخی قابل تفکیک است؛ نخست، پارادایمی است که در آن «علم به مثابه امری زینتی» در نظر گرفته میشد، در آن دوران، از علم در دربار پادشاهان تنها به گفتن امری زینتی تقدیر می شد و به نوعی یکی از تفریحات سالم بشر به شمار می رفت.
به حرف های دهقانی در دوران انقلاب صنعتی اما علم از پارادایم قبل خود(امری زینتی)، گذر و به گفتن موضوعی که می تواند خلق ثروت کند، نقل شد و در نتیجه دقت و کاربست آن، عملا اقتصادها گسترش اشکار کرد؛ کشورهای آسیای جنوب شرقی، آمریکا و اروپا زیاد تر با این چنین رویکردی توانستند با شدت و به شکلی شتابان، اقتصادشان را گسترش ببخشند.
پارادایم سومی که معاون علمی رئیس جمهور به آن اشاره کرد و معتقد می بود که امروز و اکنون ما را می سازد، پارادایم «علم به مثابه قوت» است.
وی خاطرنشان کرد: از ۱۰ سال پیش، علم و فناوری نه فقط به گفتن عاملی ثروت آفرین که به گفتن مقوله ای اقتدارآفرین نقل شده و اتفاقا به همین علت است که کشورهای حوزه خلیج فارس با این چنین شتابی ورود به حوزه های علمی را در دستور کار خود قرار داده اند. ما نیز به جستوجو تاکیدات مقام معظم رهبری بر حوزه علم و فناوری، دقت به این حوزه را سرلوحه خود قرار داده و ظرفیت این فضا را در قوت و اقتدار آفرینی فهمیدن کرده ایم.
دهقانی اظهار داشت: این که صندوق گسترش ملی، شعار و برنامه پیش روی خود در سال ۱۴۰۳ را تمرکز بر حوزه هوش مصنوعی قرار داده، امری مغتنم است و مشخص می کند که صندوق به گفتن نهادی ملی در حوزه های اندوخته گذارانه چه مقدار بر نقش تعیین کنده و شکننده فناوری هوش مصنوعی واقف است و این امری دلگرم کننده است.
او همین طور گفت: سال قبل ۸۵۰ میلیون دلار صادرات داشتیم و پیش بینی شده که امسال این عدد به ۲.۲ میلیارد دلار برسد و رشدی سه برابر داشته باشیم که خود موضوعی خوشحال کننده است اما حقیقت این است که این مقدار در قیاس با GDP سرزمین عددی نیست.
به حرف های دهقانی، مساله خوشحال کننده دیگر این است که بر پایه مطالعات صورت گرفته، متوسط ارزبری محصولات دانش بنیان ۳۰ درصد است؛ یعنی، اگر دو میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان صادرات داشته باشیم، ارزبری آن نزدیک به ۷۰۰، ۸۰۰ میلیون دلار می بشود و معنایش این است که هر چه در صادرات دانش بنیانها هزینه کنیم؛ از این جهت که قیمت افزوده ناشی از فناوری را صادر می کنیم، دستاورد بهتر و بیشتری را رقم زدهایم؛ به این علت، هر چه که به صادرات محصول دانش بنیان پشتیبانی کنیم، خالص ارزآوری برای سرزمین زیاد تر خواهد می بود.
تعلق منبع های به حوزه های دانش بنیان کاری اندوخته گذارانه است
مهدی غضنفری، رئیس هیئت عامل صندوق گسترش ملی با گفتن این که امضای این توافق نامه گامی تاریخی در حوزه حمایتاز دانش بنیان ها محسوب میبشود، او گفت: ماموریت ما در صندوق گسترش ملی به کارگیری و اندوخته گذاری عواید حاصل از نفت و گاز برای آیندگان است و از آنجا که حوزههای دانش بنیان هم امروز به نوعی ضمانت کننده آینده این نسل محسوب خواهد شد، تعامل و تسهیلگری در تامین منبع های این شرکت ها با ماموریتی که در اساسنامه به ما محول شده هم راستا است. از این رو، ما خودمان را در کنار معاونت علمی میبینیم و در این توافق نامه، ورود به فضای ارزی را در کنار فضای ریالی که پیشتر در سال های قبل داشتیم، اضافه کرده ایم.
وی تعلق منبع های به حوزه های دانش بنیان را کاری اندوخته گذارانه خواند و تصریح کرد: هر نوع تامین منبع های مالی در حوزه های دانش بنیان همراه با درآمد زایی است و ما نباید به آن نگاه هزینه ای داشته باشیم چرا که ماهیتی اندوخته گذارانه و سودآورانه دارد.
غضنفری در آخر به شعاری که صندوق هر سال سرلوحه عمل های خود قرار داده هم گریز زد و او گفت: در سال ۱۴۰۱ ورود به اندوخته گذاری، سال ۱۴۰۲ ورود به بالادست نفت و سال ۱۴۰۳ را سال هوش مصنوعی در نظر گرفته ایم و با نهادسازی آن میکوشیم به این مهم جامه عمل بپوشانیم. مضاف بر این که وجود صندوق در شورای راهبری هوش مصنوعی به این ماموریت، جدیت بیشتری می بخشد.
وی در این راستا، اصرار کرد: سال آینده صندوق آمادگی خود را برای شراکت با شرکت هایی که در سطحی عالی کار هوش مصنوعی را پیش می برند، اظهار می کند.
منبع