به گزارش دلچسب
زمستان ۱۴۰۲ پر می بود از خبرهای شوقانگیر و یقیناً نوسانات بازار ارزهای دیجیتال؛ از پذیرفتن ETF بیتکوین تا سقفشکنی قیمت. سپس از یک سال راکد و نزولی در بازار رمزارزها، اکنون گویا انتظارها به آخر رسیده می بود و با اغاز زمستان، بهار سبز ارزهای دیجیتال، شکوفا شد.
معامله های تعهدی در ایران
در نخستین روز زمستان، بانک مرکزی نیجریه ممنوعیت تعامل با ارزهای دیجیتال برای بانکها را لغو کرد، در همین روزها که قیمت بیت کوین در محدوده ۴۴ هزار دلار می بود، صرافی ایرانی نوبیتکس خبرداد که قابلیت خرید تعهدی و ضریب در معامله های تعهدی برای همه کاربران این پلتفرم فراهم شده است. معامله های تعهدی مدل قانونی و شرعی معامله های مارجین در بازارهای جهانی است. این خبر را میتوان با اهمیت ترین اتفاق زمستان ۱۴۰۲ برای بازار رمزارزها در ایران دانست؛ چراکه کاربران ایرانی از طریق پلتفرمهای پیشتاز داخلی، از پلتفرمهای خارجی برای انجام معامله های مارجین بینیاز شدند.
در همان روزها در حالی که تعداد کاربران بایننس بهگفتن بزرگترین پلتفرم تبادل رمزارز جهان از ۱۷۰ میلیون نفر عبور کرد، سازمان بانکداری اروپا بر تعمیق پیوندهای بین بانکها و شرکتهای ارز دیجیتال اصرار کرد و این خبر نویدبخش مسیری برای ربط زیاد تر بانکها و اتفاق نوظهور ارزهای دیجتال می بود. خبر مهم دیگر که در ابتدای سال ۲۰۲۴ انتشار شد این می بود که در سال ۲۰۲۳ نزدیک به ۲.۲ میلیارد دلار اندوخته به صندوقهای مبتنی بر ارزهای دیجیتال داخل شده است.
در ایران، اواسط دی اتفاقات ۹ ژانویه برگزار شد؛ رویدادی که برای سومین بار فعالان و پژوهشگران بلاکچین و رمزارز را گرد هم آورد تا در پنلهای گوناگون به تحلیل و بازدید آینده مبتنی بر بلاکچین در ایران و جهان بپردازند و زمانهایی را که بلاکچین، دیفای و رمزارز پیش روی کشورها برای گسترش اقتصادی قرار میدهد، بازدید کنند.
تایید ETF بیت کوین
با نزدیک شدن به روزهای پایانی دی، بعد از تاییدیههای مهمی که به ETF های بیتکوین اعطا شد، صندوقهای اسپات بیت کوین قابل خرید وفروش در بورس آمریکا، بهطور رسمی معامله های خود را اغاز کردند. یازده شرکت اندوختهگذاری تاییدشده، بعد از این که کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) ETF بیت کوین را تایید کرد، اغاز به کار کردند. این خبر علتافزایش قیمت بیت کوین تا ۴۹ هزار دلار شد. قیمت معامله های ETFهای اسپات بیت کوین در روز اول به ۴.۵ میلیارد دلار رسید. این اتفاق را میتوان با اهمیت ترین خبر برای بازار کریپتوکارنسی در جهان نه فقط در زمستان ۱۴۰۲ بلکه در چند سال تازه دانست؛ چراکه با افزایش مطمعن به بازار رمزارز، حجم بسیاری از اندوخته را به سوی این بازار روانه میکند.
بر پایه گزارش CoinShares، به جستوجو اغاز به کار ETFهای نقدی بیت کوین در ایالات متحده، طی هفته پایانی دی ماه، رکورد حجم معامله های همه محصولات مالی مرتبط با ارزهای دیجیتال با رسیدن به ۱۷.۵ میلیارد دلار شکسته شد.
رونمایی از ریال دیجیتال
بیست و ششم دی می بود که بانک آینده در نمایشگاه تراکنش ایران از محصول نوآورانه کاربری عملیاتی «ریال دیجیتال» روی اپلیکیشن آبانک رونمایی کرد. نوشته ارز دیجیتال بانک مرکزی و ریال دیجیتال، قضیهای می بود که مدام مورد او گفت و گو کارشناسان حوزه رمزارز در ایران و جهان بوده و مخالفان جدی دارد.
خودتنظیمگری حوزه تبادل رمزارزها به رسمیت شناخته شد
اغاز بهمن، خودتنظیمگری برای حوزه تبادل رمزارزها با تایید نهادهای تصمیمگیر روی سکوهای ایرانی اغاز شد. این روش که مبتنی بر الزامات و نظارت قسمت خصوصی روی فعالیتهای کسبوکارهای این حوزه است، از سوی سه نهاد انجمن بلاکچین، انجمن فینتک و سازمان نصر، اجرا و پیگیری خواهد شد.
به این ترتیب ایران به گفتن پنجمین سرزمین از روش خودتنظیمگری برای رگولاتوری حوزه تبادل رمزارزها منفعت گیری خواهد کرد. مطابق آنچه در نشست خبری انجمن بلاکچین اظهار شده است، پلتفرمهایی که در قالب خودتنظیمگری قرار نگیرند درگاه پرداختشان مسدود خواهد شد.
ارامش نرخ منفعت و تاثییر بر قیمت بیت کوین
بانک مرکزی آمریکا نرخ منفعت را بدون تحول خبرداد. با دقت به این که در دوره های قبل اظهار افزایش نرخ سود در آمریکا، علتافزایش ورود اندوخته به بانک ها و افت قیمت بیت کوین شده می بود، اظهار عدم افزایش نرخ سود و امیدواری به افت این نرخ در دوره های بعدی، علتافزایش قیمت بیت کوین شد. در همین روزها می بود که وولک بانک آلمان با ۱۳۰ سال سابقه، برنامه های خود را برای اراعه خدمات نوین مبتنی بر بیت کوین خبرداد.
تایید ETF بیت کوین و تحلیل های خوشبینانه از روال صعودی بازار، با خبر فرد دیگر همراه می بود: خرید ۸۵۰ بیت کوین توسط مایکرواستراتژی در ماه ژانویه. مطابق اظهار مایکل سیلور، بنیانگذار مایکرواستراتژی، این شرکت در ماه ژانویه (دی) ۸۵۰ بیتکوین دیگر به مبلغ ۳۷.۲ میلیون دلار خریداری کرده است که متوسط قیمت پرداختی برای هر بیت کوین را به نزدیک به ۴۳ هزار و ۷۶۵ دلار میرساند. او این چنین افزود که مایکرواستراتژی هماکنون در کل ۱۹۰ هزار بیت کوین به قیمت بیشتر از ۸.۱۵ میلیارد دلار در اختیار دارد.
گرچه صندوقهای قابل خرید وفروش بیت کوین در بورس آمریکا بعد از سالها چالش به تایید و اجرا رسید، اما ETFهای اتریوم هم چنان به تعویق میافتد و تا آخر سال ۱۴۰۲، چندین بار بازدید و تایید این صندوقها با تاخیر روبه رو شد. احتمالا ماههای آغازین سال ۱۴۰۳، با تایید ETF اتریوم همراه باشد.
نگاه ایران به امارات
گرچه کشورهای گسترش یافته و در حال گسترش در منفعت گیری از زمان های رمزارز و بلاکچین در رقابت با هم می باشند، اما در ایران شرایط با موانعی روبهرو است، در عین حال کوششهایی جدی از سوی فعالان اکوسیستم رمزارز برای گسترش این صنعت و عقب نماندن از کشورهای منطقه صورت میگیرد. اواخر بهمن ۱۴۰۲، نشست صندوق گسترش ملی با گفتن واکاوی اندوختهگذاری در فناوریهای نوپدید برگزار شد. نشستی که در آن درمورد نقشه راه دوبی برای اقتصاد دیجیتال و برندسازی و رویکرد اکوسیستمی این شهر او گفت و گو و تبادل نظر شد. اعطای مجوز به کسبوکارهای رمزارزی و انتشار کردن سند مترقی «وارا» در حوزه وب ۳ و دارایی دیجیتال بخشی از فعالیتهای دوبی در حوزه رمزارز و بلاکچین بوده است. این سند آنقدر قوی بوده که بایننس بلافاصله دفتر مرکزی خود را به دوبی آورد و جزو یونیکورنهایی است که دوبی با آن نمایش نوآوری خود را مشخص می کند.
رویکرد مثبت ترامپ به بیت کوین
اول اسفند، دونالد ترامپ، رئیس جمهور اسبق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری پیش رو، خبرداد که بیتکوین، جایگاه خود را اشکار کرده است و به گمان زیادً نیاز به قانونگذاری دارد. او او گفت: تعداد بسیاری از مردم بیت کوین را پذیرفتهاند. من زیاد تر و زیاد تر افرادی را میبینم که میخواهند بیتکوین بخرند. من میتوانم با آن به هر طریقی زندگی کنم.
خبرهای خوش در روزهای صعودی بیت کوین همیشه زیاد تر است. در همین روزهای صعودی می بود که وزارت اقتصاد و تجارت ژاپن خبرداد بهجستوجو تسهیل امکان اندوختهگذاری مستقیم شرکتها در پروژههای ارز دیجیتال است.
تحولی که پذیرفتن صندوقهای بیتکوین قابل خرید وفروش در بورس آمریکا در بازار اندوخته جهان تشکیل کردند، هم چنان خبرساز است. دو بانک بزرگ ایالات متحده اظهار کردند که به مشتریان خود ETFهای اسپات بیت کوین اراعه میکنند.
انتشار کردن گزارش سال رمزدارایی
اواسط اسفند، صرافی نوبیتکس به گفتن بزرگترین بازیگر این صعت در ایران گزارش سال ۲۰۲۳ خود را انتشار کرد. این گزارش نشان می داد که ایرانی ها زیاد تر از میانگین جهانی داخل بازار رمزارز شده اند. مطابق این گزارش در سال ۲۰۲۳ تعداد کاربران نوبیتکس یک میلیون و ۳۹۲ هزار نفر افزایش یافته و به نزدیک ۶ میلیون کاربر رسیده است. این چنین در این سال ۶۸ میلیون خرید وفروش موفق رمزارزی در نوبیتکس به ثبت رسیده است.
بورس آلمان و راه اندازی صرافی رمزارز
در زیاد تر کشورهای دنیا سازما نبورس و وزارت اقتصاد نهاد رگولاتور رمزارز می باشند. اواسط اسفند، بورس آلمان صرافی ارزهای دیجیتال خود را راهاندازی کرد تا بتواند وجود پررنگ تری در این صنعت در آلمان داشته باشد.
رشد ۴۵ درصدی اندوخته قفلشده در پروتکلهای دیفای
مطابق دادههای اراعهشده توسط پلتفرم دیاپرادار (DappRadar)، مقدار کل اندوخته قفلشده (TVL) در قسمت دیفای (DeFi) یا همان امور مالی غیرمتمرکز در ماه فوریه میلادی افزایش یافته است. این پلتفرم در تحلیل ماهانه تازه خود میگوید که مجموع اندوخته قفلشده قسمت دیفای در ماه فوریه (اواسط بهمن تا اواسط اسفند) به ۱۵۹ میلیارد دلار افزایش یافته است که رشد ۴۵ درصدی نسبت به ماه قبل را مشخص می کند. افزایش اندوختهگذاریها در امور مالی غیرمتمرکز، حاکی از تحول نگاه سازمانها و نهادها به صنعت بلاکچین و دیفای است و نشان می دهد که برخی تحلیلها مبنی بر رشد ۳۰ درصدی امور مالی غیرمتمرکز تا سال ۲۰۳۰، تحلیل دور از حقیقت نیست.
رکوردشکنی بیت کوین
در روزهای پایانی زمستان ۱۴۰۲ که به واقع بهار سبز کریپتوکارنسی در جهان می بود، رکورد قیمتی بیت کوین زده شد و قیمت این دارایی دیجیتال از ۷۳ هزار دلار نیز عبور کرد. قیمت ریالی این رمزارز نیز از چهار میلیارد و سیصد میلیون تومان گذشت. قیمت دیگر ارزهای دیجیتال نیز در این روزها افزایش چشمگیری را توانایی کردند و سودهای بسیاری به اندوختهگذاران این بازار رساندند.
اکنون تا نزدیک به یک ماه آینده به هاوینگ بیت کوین میرسیم و هم چنان خبرها حاکی از افزایش اندوختهگذاریها در بازار و صنعت رمزارز در جهان است؛ برخی سال پیش رو را سال خبرهای خوب برای این صنعت میدانند و برخی نیز اعتقاد دارند با وجود روال روبهرشد قیمتها، احتمالا باید چشم به راه یک نزول و سپس افزایش قیمتها تا آخر سال ۲۰۲۴ باشیم.
دسته بندی مطالب
منبع