به گزارش دلچسب
اگرچه مریخ امکان پذیر سیارهای خشک بهنظر برسد، اما شواهد متعدد مشخص می کند که میلیاردها سال پیش آب و احتمالا حیات در سراسر سیاره سرخ جریان داشته است. اکنون، بر پایه تحقیقات تازه، این آب به گمان زیادً مدتی کمتر از آنچه قبلاً فکر میشد روی سطح مریخ بوده است.
بر پایه مقاله منتشرشده در نیچر، پیشازاین محققان فکر میکردند شیارها و کانالهای سطح مریخ توسط جریان آب تشکیل شدهاند، اکنون پژوهش تازه محققان دانشگاه اوترخت هلند مشخص می کند که این شیارها امکان پذیر حاصل تبخیر انفجاری یخ دیاکسیدکربن بوده باشد.
از آنجایی که آب بهگفتن یک عنصر حیاتی موردنیاز برای ظهور و نگه داری موجودات زنده در نظر گرفته میشود، نتایج این پژوهش امکان پذیر خبر بدی برای یافتن حیات میکروسکوپی باستانی در مریخ باشد.
افت گمان وجود حیات در مریخ
«لونکه رولوفس» (Lonneke Roelofs)، محقق سیارهای دانشگاه اوترخت، در بیانیهای حرف های است که نتایج تحقیقات او مشخص می کند که گمان وجود حیات در مریخ کمتر از آن چیزی است که قبلاً فکر میشد. رولوف برای توضیح نحوه شکلگیری شیارها در مریخ میگوید که اتمسفر مریخ از ۹۵ درصد دیاکسیدکربن راه اندازی شده است. در طول زمستان مریخ، دما به زیر منفی ۱۲۰ درجه سانتیگراد میرسد که به قدر کافی سرد است تا دیاکسیدکربن در جو مریخ منجمد شود.
دمای زیاد سرد مریخ، علتمیشود گاز دیاکسیدکربن مستقیماً به یخ تبدیل شود. در فصل بهار با گرمشدن هوا، یخ دیاکسیدکربن مستقیماً به شکل گازی خود بازمیگردد، یعنی فاز مایع در این بین وجود ندارد و به عبارت دقیقتر، یخ دیاکسیدکربن دچار تصعید میشود. تصعید در سیاره سرخ، فرایندی خشن است.
فرایند تصعید بهعلت سختی کم هوای مریخ حالتی انفجاری دارد. سختی گاز ایجادشده در این فرایند علتمیشود که دانههای رسوبی سطح مریخ حرکت شدیدی اشکار کنند و همانند آب جریان داشته باشند.
رولوف و همکارانش شرایط مریخ را در آزمایشگاه خود همانندسازی و سپس مستقیماً تصعید یخ دیاکسیدکربن را در این شرایط مشاهده کردند. آنها در این آزمایش فهمید شدند که فرایند تصعید همانند جریان آب علتایجاد شیارهایی روی سطح میشود. به این علت امکان پذیر آب در تشکیل برخی شیارها و کانالهای مریخ دخیل نبوده و آنها فقطً حاصل تصعید یخ دیاکسیدکربن باشند.
دسته بندی مطالب
منبع