به گزارش دلچسب
خبرگزاری موج
، محمدرضا فرزین با گفتن این که در دولت مردمی، متغیرهای پولی اثرگذار در تورم هماکنون نزولی شده و آثار آن در شاخصهای اقتصادی نمایان شده است خاطرنشان کرد: نرخ رشد نقدینگی که در ۲۵ سال قبل به طور متوسط ۲۸.۲ و در ۶۲ سال تازه ۲۵.۷ می بود، رو به افت گذاشته که کاری با اثرات مثبت طویل مدت بر اقتصاد و نرخ تورم است.
وی با گفتن این که مهار و کنترل شاخص های پولی اثرگذار بر تورم با برنامه ریزی های بعمل آمده ادامه خواهد یافت در ادامه گفت: نظام بانکی در تحقق این شرایط که از دستاوردهای بزرگ دولت سیزدهم به حساب می آید، سهم زیاد بالایی دارد. هرچند در این مسیر سختی هایی نیز برای نظام بانکی رخ داده است اما ما باید از این چرخه معیوب و افزایشی تورم و نقدینگی که از سال ها پیش، سرزمین را دچار خود کرده می بود خارج می شدیم که الحمدالله این اتفاق مثبت هم اکنون رخ داده است.
رئیس کل بانک مرکزی با اراعه گزارشی با اشاره به دستاوردهای بدست آمده در عرصه کنترل متغیرهای پولی او گفت: در بین متغیرهای سیاستی، کنترل رشد نقدینگی با اهمیت ترین الزام برای کنترل تورم و ارامش اقتصاد کلان محسوب می شود.
فرزین در ادامه گفت: بر این مبنا، بانک مرکزی با پیگیری جدی سیاست کنترل مقداری رشد ترازنامه (کنترل قوت خلق پول بانک ها) و جریمه بانکهای متخلف، در نهایت توانست نرخ رشد نقدینگی را از ۳۱.۱ درصد در آخر سال ۱۴۰۱ به ۲۴.۳ درصد در آخر سال ۱۴۰۲ افت دهد و رشد ۲۵ درصدی نقدینگی هدفگذاری شده برای سال ۱۴۰۲ را بطور کامل محقق کند.
به حرف های وی، نرخ رشد پایه پولی نیز که در آخر سال ۱۴۰۱ متاثر از سیاست افزایش نرخ سپرده قانونی بانک مرکزی به رقم ۴۲.۳ درصد رسیده می بود، در آخر سال ۱۴۰۲به رقم ۲۸.۱ درصد افت یافت.
رئیسکل بانک مرکزی با اشاره به برگزاری موفق همایش پولی و بانکی در هفته جاری و وجود تقریبا همه کارشناسان و صاحبنظران عرصه پولی و بانکی سرزمین در این همایش خاطرنشان کرد: نوسان های نرخ ارز و نرخ منفعت در مختصر زمان و رشد نقدینگی در طویل مدت بر نرخ تورم تاثیرگذار می باشند؛ در دولت مردمی همه متغیرهای پولی تاثیرگذار بر تورم سپس از سالها کاهشی شدند.
فرزین با اصرار بر عملیاتی شدن برنامه مهار تورم در بانک مرکزی در ادامه گفت: تورم نقطه به نقطه شاخص بهای مصرف کننده با ۱۸.۴ واحد درصد افت از ۴۹.۴ درصد در بهمن ماه ۱۴۰۱ به ۳۱ درصد در اردیبهشت ۱۴۰۳ رسیده است.
او گفت: تورم سالانه مصرف کننده نیز با ۷.۱ واحد درصد افت از ۴۴.۱ درصد در بهمن ماه ۱۴۰۱ به ۳۷ دردصد در اردیبهشت ۱۴۰۳ افت یافته است.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به نرخ تورم تولیدکننده ۱۰۷ درصدی در اغاز به کار دولت سیزدهم خاطرنشان کرد: تورم نقطه به نقطه تولیدکننده به گفتن یک شاخص پیشنگر از ۳۷.۹ درصد در بهمن ماه ۱۴۰۱ به ۲۳.۳ در اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ افت یافته است. تورم دوازدهماهه شاخص بهای تولیدکننده نیز که اسفند ۱۴۰۰ در رقم ۶۰.۹ درصد می بود در اسفند ۱۴۰۱ به ۳۶.۹ درصد و در اسفند ۱۴۰۲ نیز به رقم ۳۲.۶ درصد افت یافت.
فرزین، رشد پول را نشانگر رشد انتظارات تورمی برشمرد و او گفت: کنترل رشد قسمت سیال نقدینگی یا همان پول که نمادی از انتظارات تورمی در جامعه است از برنامه های بانک مرکزی می بود. این نرخ در بین همه کل های پولی همبستگی زیاد بالایی با تورم در مختصر زمان دارد و با مجموعه عمل ها در قالب سیاست تثبیت و کنترل نوسان های بازار ارز در بانک مرکزی، شاخص رشد پول از ۶۵.۲ درصد در آخر سال ۱۴۰۱ به ۱۷.۵ درصد در آخر سال ۱۴۰۲ و ۱۵.۷ درصد در آخر فروردین ماه ۱۴۰۳ رسیده است.
او همین طور گفت: یقیناً نرخ رشد پول در ۱۳ اردیبهشت به ۱۲.۸ درصد افت یافته که نشان دهنده افت قابل دقت انتظارات تورمی فعالان اقتصادی است. به این علت با کنترل شاخص های پولی اثرگذار بر تورم انتظار میرود شاخص نرخ تورم نیز در ماههای آتی رقم های پایینتری را ثبت کند.
دسته بندی مطالب
منبع