به گزارش دلچسب
سالمخبر: رئیس سازمان نظام پزشکی با انتقاد از شرایط قرون وسطایی، کار اجباری، ضمانتهای سنگین و حقوق کم و بدون مزایا نسبت به افت جاذبه رفتن دوره رزیدنتی و افزایش سختیهای آن هشدار داد.
محمد رئیسزاده از افزایش رشتههای تخصصی و فوقتخصصی هم طی چند دهه تازه خبر میدهد و میگوید: اکنون از دو مرکز جراحی اعصاب برای پرورش پزشک در اغاز انقلاب به ۳۵ مرکز رسیدهایم. آن زمان هیچ مرکزی برای پرورش فوق تخصص عروق در سرزمین وجود نداشت و اکنون ۷ مرکز داریم. این یعنی علاوه بر گسترش رشتههای تخصصی و فوق تخصصی، آنهایی را هم که در سرزمین نداشتیم، تشکیل کردیم.
او ادامه میدهد: سامانه رزیدنتی هم علاوه بر گسترش مقداری، به لحاظ کیفی توانمند و دوره دستیاری زیاد قوی شد، به همین علت فارغالتحصیلان زیاد توانمند خروجی این سامانه بودند که حتی قابل قیاس با دیگر کشورهای دنیا هم نبودند، هم از نظر تعداد بیماران و هم از نظر کار بالینی و مراعات استانداردهای آموزشی.
سختی کاری چندین برابر شده
دورههای رزیدنتی از همان ابتدا هم سختی داشت اما به حرف های رئیسزاده در قبل این سختیها قابل تحمل می بود چون امید به آینده وجود داشت، یعنی هم حالت معیشتی رزیدنتها خوب می بود و هم دوره پرتنش و پرفشار تحصیلی با شرایط کاری و معیشتی مناسب بعد از فارغالتحصیلی جبران میشد. به همین علت تمایل به ورود به دورههای رزیدنتی و تحمل سختیها نسبت به امروز زیاد تر می بود.
او ادامه میدهد: اکنون همان انتظار از رزیدنتها وجود دارد، این که دوره پرفشار ۴ ساله را سپری و به متخصص توانمند بدل شوند، اما اولین تفاوت با قبل این که بار کاری به علت
اف زایش مراجعات چندین برابر شده و به همان نسبت ظرفیت دستیاری در مراکز گوناگون افزایش اشکار نکرده، یقیناً که قابل افزایش هم نیست. به گفتن مثال بیمارستان شهدای تجریش، ۲۰ سال قبل ۴، ۵ دستیار جراحی میگرفت و حجم بیمارانش هزار نفر می بود اما اکنون ۷ رزیدنت سال اول دارد و حجم بیمارانش ۵ برابر شده.
رئیسزاده درمورد این که چرا تعداد رزیدنتها افزایش اشکار نمیکند، میگوید: باید استانداردهای آموزشی را مراعات کرد و علاوه بر این محدودیتهایی از جمله ظرفیت اتاق عمل، تعداد جراحیها، اعضای هیئت علمی و… وجود دارد.
او گفت: مساله مهم این است که تمایل برای ورود به دوره رزیدنتی افت اشکار کرده و راهکار را در این دیدهاند که اجازه انصراف به فردی ندهند. جاذبه رفتن به دوره رزیدنتی و مطرح روزبهروز در حال افت و سختیهایش در حال افزایش است، اما با تعهدات قرون وسطایی، اردوگاه کار اجباری، ضمانتهای سنگینی این افراد را ناچار به گذراندن دوره میکنیم و این تدبیر نیست!»
نشاط در دوره رزیدنتی کم شده
انتظارها تحول نکرده، شرایط کاری سختتر شده و حالت معیشتی هم به یک دوم تا یک سوم تنزل اشکار کرده است. این مسئله فرد دیگر است که رئیسزاده به آن اشاره میکند و ادامه میدهد: حقوق رزیدنت در سال ۸۰ با شرایط تورم جاری تقریبا دو برابر چیزی است که اکنون به رزیدنتها پرداخت میشود. حقوق رزیدنتی به شکل معناداری کم است، این افراد تا سال قبل کمتر از ۱۰ میلیون تومان دریافتی داشتند و اکنون با مقداری افزایش به ۱۲ تا ۱۵ میلیون تومان رسیده است.
در صورت عدم تمکین رزیدنتها برای رفتن به مطرح، ضامنها باید جرائمی از نزدیک به ۱۰۰ میلیون تومان پرداخت کنند
او
ادامه میدهد: ۴ سال دوره رزیدنتی و ۲ سال مطرح، یک سختی وحشتناک به این افراد داخل میکند و این در حالی است که هیچ امیدی هم به آینده و آخر دوران مطرح هم ندارند. دلیلش آن است که طی سالهای قبل تا بحال تعرفهها فریز شدهاند و به شکل دستوری تعیین خواهد شد به همین علت معیشت جامعه پزشکی سخت شده است. باید دوره رزیدنتی به نسبت همین مشکلات سهلتر شود چون یکی از عوامل مهم افت تمایل به ورود برای دورههای دستیاری است.
این مسئول معتقد است شرایط سخت علتکاهش نشاط بچهها در دوره رزیدنتی شده اما اصرار میکند: به جستوجو تشکیل جو ناامیدانه نیستم اما معتقدم اگر مسئولان وزارت بهداشت و دیگر نهادها به طور جدی و نه از بین بردن تکلیف، به این قصه ورود کنند، به راحتی قابل حل شدن است. حتی در کشورهای دیگر هم شرایط تحصیل در دورههای دستیاری همین است اما مقدار دریافتی آنها در قیاس با سرزمین ما اختلاف قابل توجهی دارد. یقیناً که به جستوجو قیاس نیستیم و با دقت به منبع های خودمان به جستوجو تسهیل دوره رزیدنتی هستیم و قابل حل هم هست، اما به شرطی که مسئولان به جستوجو از بین بردن مشکل باشند.
گلوگاه پرورش متخصص، لنگ هزار میلیارد تومان
رئیسزاده به پیگیری از نهادهای گوناگون برای حل این مشکل اشاره میکند و ادامه میدهد: اواخر سال قبل ملاقاتی با رئیس مجلس داشتیم و مشکلات رزیدنتها را به طور کامل برای او توضیح دادیم. به او گفتیم که یکی از راهکارها افزایش حقوق رزیدنتها در حد ۲۰ تا ۳۰ میلیون تومان است. دکتر قالیباف درمورد بودجه آن سوال کرد و گفتیم برای ۱۶ هزار رزیدنت در حال تحصیل در سرزمین چیزی نزدیک به هزار میلیارد تومان. همانجا طی تماس تلفنی، خواستار رسیدگی به
این نوشته شدند و ما هم خواستمان را به دوستان دادیم، اما تا این مدت هیچ کاری انجام نشده است.
او اصرار میکند: با وجود اهمیت این نوشته، سوال من این است که دوره رزیدنتی به گفتن گلوگاه پرورش متخصص پزشکی در سرزمین آیا قیمت یک همت بودجه برای تسهیل شدن شرایط را ندارد؟
خودکشیها را دست کم نگیریم
رئیس سازمان نظام پزشکی درمورد آمار خودکشی رزیدنتها در سرزمین گفتن میکند: خودکشی، مساله چند عاملی است و نمیتوان یک عامل برای آن لحاظ کرد، اما نباید سختی دوران رزیدنتی را هم در آن بیتاثییر دانست. این فشارها طی چند سال تازه تشدید شده و به گفتن یک عامل مهم در کنار دیگر عوامل شخصی نقل است.
او معتقد است در مساله خودکشی رزیدنتها، کتماندرمانی رخ داده و در این شرایط اتفاق زیاد خطرناکی است، به همین علت مسئولان نظام سلامت باید فاکتور مرتبط با خودشان را با اهمیت ترین عامل در نظر بگیرند و نباید بیتوجهی داشته یا آن را دستکم بگیرند.
چه باید کرد؟
رئیس سازمان نظام پزشکی راهکار عبور از مصائب دوران دستیاری پزشکی را اصلاح، شفافسازی، بروزرسانی و هوشمندسازی سامانه مطرح رزیدنتی میداند و میگوید: مشکل اینجاست که اکنون رزیدنتها دانشجو در نظر گرفته خواهد شد که کار هم میکنند و یک حقالزحمه کم هم میگیرند. اما با وجود فعالیتهای درمانی سنگین مشمول قانون کار نیستند و مزایایی ندارند. باید این چنین نگاهی به طور بنیادین تحول کند. رزیدنتها باید کارمندی در نظر گرفته شوند که کار آموزشی و درمانی را به طور همزمان انجام خواهند داد و مزایای بیمهای، حقوقی، اضافهکار و حق تعطیلی هم برای آنها در نظر گرفته شود./همشهری
دسته بندی مطالب