به گزارش دلچسب
تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا با رصد عمیق کیهان، اطلاعات تازهای را از ابرنواخترها در سنین ابتدایی جهان در اختیار محققان قرار داده است. تعدادی از این ستارگان درحال انفجار، دورترین مثالهای نوع خود محسوب خواهد شد که برخی از آنها برای اندازهگیری نرخ انبساط کیهان سودمند می باشند.
بر پایه گزارش ناسا، برای انجام این اکتشافات، محققان دادههای تصویری بهدستآمده از برنامه جیمز وب موسوم به «JADES» را تجزیهوتحلیل کردند. تلسکوپ جیمز وب برای رصد ابرنواخترهای زیاد دور ایدهآل است، چون نور این نوع ابرنواخترها طول موجهای بلندی دارند، اتفاقای که بهگفتن «سرخگرایی کیهانی» (Cosmological redshift) شناخته میشود.
کشف ابرنواخترهای قدیمی توسط تلسکوپ جیمز وب
قبل از پرتاب جیمز وب به فضا، تنها تعداد انگشتشماری از ابرنواخترهای زیاد دور کشف شده بودند که مربوط به وقتی می باشند که کیهان ۳.۳ میلیارد سال سن داشته است. اکنون با برنامه JADES جیمز وب، محققان توانستند ابرنواخترهایی اشکار کنند که مربوط به وقتی می باشند که جهان کمتر از ۲ میلیارد سال سن داشت.
پیشازاین، محققان از تلسکوپ فضایی هابل برای مشاهده ابرنواخترها در مرحله جوانی کیهان منفعت گیری میکردند. با JADES، دانشمندان میتوانند ابرنواخترها را در وقتی که جهان در سنین نوجوانی بوده، شناسایی کنند. محققان امیدوارند در آینده ابرنواخترهای قدیمیتری را نیز بیابند.
برای کشف این ابرنواخترها، محققان چندین عکس جیمز وب را با فاصله وقتی یک سال قیاس کردند. آنها بهجستوجو نشانههایی بودند که طی این یک سال ناپدید شده بودند یا شکل گرفتند. اینگونه اجرام که در طول زمان تحول میکنند، «گذرا» (Transient) نامیده می شوند و ابرنواخترها نیز نوعی گذرا می باشند. درنهایت، محققان با بازدید اجرام گذرا نزدیک به ۸۰ ابرنواختر را کشف کردند.
این ستارگان درحال انفجار آنقدر درخشان می باشند که از آنها برای اندازهگیری فواصل دور کیهانی منفعت گیری میشود و دانشمندان با آن میتوانند شدت انبساط جهان را محاسبه کنند.
دسته بندی مطالب