به گزارش دلچسب
سالمخبر:رئیس قسمت سل و تحقیقات ریوی انجمن انستیتو پاستور ایران، درمورد عمده ترین گروه ها و استان های مبتلا به سل در ایران او گفت: بیشترین موارد مثبت ابتلا به سل مربوط به اتباع افغانستانی به اختصاصی اتباع غیرمجاز است که بدون غربالگری و کنترل داخل ایران می شوند.
ابوالفضل فاتح این چنین افزود: یقیناً بر اتباعی که به طور قانونی به سرزمین داخل می شوند نیز باید کنترل بهتری صورت بگیرد. با دقت به عمل های قاعده مند و منظم وزارت بهداشت در سراسر سرزمین، روال ابتلا به سل کاهشی و در برخی استان ها همانند سیستان و بلوچستان به علت همسایگی با سرزمین پاکستان و افغانستان، گلستان به علت همجواری با سرزمین ترکمنستان و ایلام به علت هم مرز بودن با سرزمین عراق، افزایشی بوده است.»
مطرح DOTS؛ کلید پیروزی ایران در کنترل سل
فاتح ضمن اشاره به کنترل زیاد خوب بیماری سل، علی رغم ورود اتباع افغانستانی مجاز و غیرمجاز بیمار به ایران توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی او گفت:«. یکی از علل کنترل فوق العاده سل در ایران، عمل های و برنامه های مرکز تحقیقات سل در وزارت بهداشت بوده که یکی از مهم ترین آنها مطرح DOTS می باشد. در این مطرح بیماران مسلولی که شناسایی می شوند، به مراکز بهداشت ارجاع داده می شوند و همه آزمایش ها و خدمات درمانی آنها به طور رایگان انجام می شود. اگر درمان سل از سوی خود بیمار پیگیری نشود، خانه های بهداشت به جهت مطرح DOTS موظف می باشند پیگیر درمان بیمار باشند و در صورت لزوم دارو ها، خدمات درمانی و پزشک را به طور حضوری درب منزل بیمار بفرستند. رایگان بودن خدرمات درمانی سل جهت مراجعه به موقع بیماران به مراکز درمانی و کنترل اصولی این بیماری در سراسر سرزمین شده است.»
با دقت به این که بیماری سل زیاد مسری است، رایگان کردن خدمات درمانی مربوط به بیماری سل تاثییر به سزایی بر افت آمار ابتلا به سل گذاشته است. اقشار گوناگون مردم به علت رایگان
بودن خدمات درمانی، در صورت ابراز علائم سل به مراکز درمانی و خانه های بهداشت مراجعه می کنند و روال درمانی را شدت می بخشند. یقیناً به حرف های فاتح، برخی از آزمایشگاه های خصوصی مبالغ کلانی را برای درمان بیماری سل از بیماران دریافت می کنند. این درحالی است که بر پایه ابلاغیه رسمی سازمان بهداشت جهانی (WHO)، به علت ماهیت مسری باکتری این بیماری، خدمات درمانی این بیماری باید به طور کاملا رایگان اراعه شود. رایگان بودن خدمات درمانی سل شعار وزارت بهداشت سرزمین است و به همین علت در تعداد بسیاری از خانه های بهداشت، آزمایشگاه ها و انستیتو پاستور ایران خدمات درمان آن به طور رایگان یا با هزینه زیاد ناچیز اراعه می شود.
ورود اتباع مسلول به استان های مرزی ایران
وی درمورد عمده ترین گروه های مبتلا به سل در ایران اظهار کرد:« بیشترین موارد مثبت ابتلا به سل مربوط به اتباع افغانستانی به اختصاصی اتباع غیرمجاز است که بدون غربالگری و کنترل داخل ایران می شوند. یقیناً بر اتباعی که به طور قانونی به سرزمین داخل می شوند نیز باید کنترل بهتری صورت بگیرد. با افزایش تعداد مراکز درمانی و خانه های بهداشت در استان سیستان و بلوچستان، فراهم کردن امکانات پیشرفته برای آنها و غربالگری های دقیق تر، می توان کنترل دقیق تر و بهتری روی ورود اتباع دارای سل به سرزمین داشت.»
او این چنین درمورد روال ابتلا به سل در سرزمین اذعان داشت:« با دقت به عمل های قاعده مند و منظم وزارت بهداشت در سراسر سرزمین، روال ابتلا به سل کاهشی و در برخی استان ها همانند سیستان و بلوچستان به علت همسایگی با سرزمین پاکستان و افغانستان، گلستان به علت همجواری با سرزمین ترکمنستان و ایلام به علت هم مرز بودن با سرزمین عراق، افزایشی بوده است. مقدار شیوع سل در این سرزمین ها زیاد زیاد و خارج از کنترل است و به همین علت در استان های همجوار با آنها تعداد مبتلایان نسبت به بقیه استان های سرزمین زیاد تر است. یقیناً در این
استان ها نیز همه تلاش ها برای کنترل همه جانبه مبتلایان به سل در حال انجام است.»
آیا چالش های تشخیص و درمان سل در ایران افت یافته است؟
وی با اصرار بر افت چالش های تشخیص و درمان سل در ایران نسبت به قبل تصریح کرد:« در قبل تنها دو مرکز تشخیص و شناسایی سل در ایران وجود داشت که شامل انستیتو پاستور ایران و بیمارستان مسیح دانشوری می بود. عموما استان های گوناگون مبتلایان را به این ۲ مرکز ارجاع می دادند. طی سالیان متمادی کم کم تعداد مراکز درمانی و خانه های بهداشت دارای سازوکار تشخیص سل در سراسر سرزمین افزایش یافت و خدمات درمانی همانند تست های مقاومت دارویی به طور کامل در آنها مهیا شد. افزایش تعداد مراکز درمانی اراعه دهنده خدمات درمانی سل در استان های گوناگون سرزمین، ریسک سرایت باکتری سل به افراد سالم توسط بیماران در سفر های بین استانی را به شدت افت می دهد. این می تواند یکی از دلایل افت آمار ابتلا هب سل در ایران باشد.»
انقلاب در درمان سل؛ تجمع چهار داروی سل در یک دارو!
فاتح درمورد داروی تازه بیماران سل گفت:« همه داروهای درمان سل خارجی می باشند و هیچ شرکت ایرانی به تشکیل این داروها مشغول نیست. اما به تازگی سرزمین هندوستان دارویی را تشکیل کرده که خواص هر ۴ داروی بیماران سل را دارد. بیماران سل به جای مصرف روزانه ۴ دارو تنها با مصرف این داروی هندی می توانند به بهوبدی کامل دست اشکار کنند.»
فاتح درمورد اقدامت وزارت بهداشت و دولت برای افزایش آگاهی مردم در رابطه با سل، به پوستر های وزارت بهداشت سرزمین با محتوای آگاهی رسانی درخصوص بیماری سل پرداخت که در آنها بر رایگان بودن درمان این بیماری اصرار شده است. از نظر دیگر، برگزاری کنگره های گوناگون برای اگاهی رسانی درمورد سل، خبر رسانی خانه های بهداشت و آگاهی رسانی رسانه ها که تنها معطوف به روز جهانی سل نیست، می تواند در این عرصه زیاد موثر واقع شود./رکنا
دسته بندی مطالب