به گزارش دلچسب
محققان یک فناوری تازه ژندرمانی تشکیل کردهاند که میتواند مدارهای مغز را به طور غیرتهاجمی با منفعت گیری از میدانهای مغناطیسی کنترل کند. این روش تازه که با پیروزی روی موشها آزمایش شده است، میتواند برای درمان اختلالات عصبی همانند پارکینسون و یا افسردگی منفعت گیری شود.
بر پایه گزارش نیواطلس، محققان دانشگاه راکفلر آمریکا یک فناوری ژنتیک مغناطیسی (Magnetogenetics) گسترش دادهاند که از میدانهای مغناطیسی برای کنترل دقیق مدارهای مغزی خاص بهصورت لحظهای و بدون نیاز به ایمپلنت منفعت گیری میکند.
فناوری ژندرمانی تازه برای درمان پارکینسون
بر پایه مقاله منتشرشده در Science Advances، محققان آزمایشهایی روی موشها انجام دادند که مشخص می کند این فناوری تازه میتواند نورونهای خاصی را روشن یا خاموش کند و تأثیرات راحتی بر حرکات حیوانات داشته باشد. در یک آزمایش، محققان از این فناوری برای افت حرکات غیرطبیعی در یک موش مبتلا به پارکینسون منفعت گیری کردند.
بهطورکلی کنترل مدارهای مغز در لحظه، به طوری که به حیوانات – یا انسانها – بیمار اجازه دهد تا بهطور عادی حرکت کنند، یکی از اهداف مهم دانشمندان علوم اعصاب است، بااینحال این کار زیاد چالشبرانگیز است. برای مثال، با فناوری اپتوژنتیک (Optogenetics) میتوان نورونهای منتخب را بلافاصله با پالسهای نور روشن یا خاموش کرد، اما به یک دستگاه درون مغز نیاز است و باید بیمار جراحی شود. اکنون فناوری مغناطیسی تازه محققان این قضیه را رفع کرده است.
پروتئین مجرای یونی به گفتن یک سوئیچ برای روشن یا خاموشکردن نورونهای صدمهدیده عمل میکند و به میدان مغناطیسی حساس است. در راه حلهای مرسوم ژندرمانی برای کنترل این مجرا باید روی نواحی خاصی از مغز جراحی انجام شود، اما در روش تازه، یک میدان مغناطیسی نیروی کافی برای تأثیرگذاشتن روی اتمهای آهن پروتئینی به نام فریتین را دارد تا مجرا را باز یا بسته کند. به همین علت در روش تازه نیازی به جراحی وجود ندارد.
اکنون محققان تصمیم دارند از این فناوری در آزمایشهای بالینی نیز منفعت گیری کنند، درصورت پیروزی میتوان امیدوار می بود این روش برای درمان پارکینسون یا دیگر اختلالها منفعت گیری شود.
دسته بندی مطالب