به گزارش دلچسب
سالمخبر: فناوری سلول درمانی به دو گروه عمده بر پایه نوع فناوری تقسیم می شوند: گروه اول فناوری آلوژن می باشد که پیوند سلولی از یک فرد به یک فرد است که طبعا رویکرد درمانی خاص خود را دارد؛ گروه دوم به فناوری اتولوگ می پردازد که پیوند سلولی از بیمار به خود بیمار می باشد که این فرایند به روش پزشکی شخصی شده می باشد که طبعا خود فناوری به علت فرآوری سلولی از خود بیمار، عوارض مرتبط با خود سلول را نخواهد داشت و عمده عوارض ناشی از راه حلهای مثالگیری یا تزریق میباشد که شبیه همه موارد می باشد همانند عوارض ناشی از نمونه گیری از مغز استخوان یا تزریق داخل وریدی در ارگانهای مقصد و یا تزریق در داخل نخاع و یا بطن های مغزی.
در این مقاله به بیماری هایی که تاییدیه جهانی از سازمان غذا و داروی آمریکا دارند و در مراکز معتبر بالینی دنیا و بر پایه پروتکلها و دستورالعملهای استاندارد شده خاص تحت درمان قرار میگیرند میپردازیم.
در سلول درمانی زیاد تر به جستوجو ترمیم بافت های صدمه دیده همانند بافت مغزی، بافت های عصبی عضلانی یا بافت قلب و یا بافت پانکراس یا لوزالمعده که مسئولیت تشکیل انسولین را دارد. در ایمونوتراپی زیاد تر در صدد ترمیم و تنظیم سیستم دفاعی بدن برای مقابله با بیماریهایی است که ناشی از اختلال سیستم دفاعی بدن شکل گرفته اند. برخی بیماریها هم در اختلال سلولی و هم در گروه اختلال ایمنی طبقه بندی خواهد شد.
در هر کدام از بیماریها بر پایه پروتکلهای استانداردشده جهانی، دارای معیارهایی برای انتخاب بیمار و یا شاخص هایی برای خروج بیمار از درمان می باشند.
ده بیماری مهم که مطالعات بالینی آنها
مورد تایید قرار گرفته است عبارت هستند از:
* پارکینسون یکی از بیماریهای مخرب در سیستم عصبی مرکزی و غیرقابل درمان می باشد که همه درمانهای حاضر فقط به کنترل علائم و در برخی موارد تبدیل تاخیر افتادن ضایعات یا کند شدن روال رشد بیماری می باشد و این درمان مادام العمر بوده و رشد تدریجی بیمار در اکثریت مطلق بیماران اتفاق می افتد، ولی با سل تراپی این امکان فراهم شده است که در صورت مراعات کامل معیارهای ورود و خروج، درصد قابل توجهی از بیماران بهبودی یافته و حتی قسمت عمده ای از آنان درمان شوند، و این زمان را اشکار میکنند که زندگی نسبتا طبیعی را مجددا اشکار کنند طول زمان درمان با نزدیک به ۲ تا ۳ تزریق حداکثر نزدیک به ۳ تا ۴ ماه طول می کشد.
* ضایعات نخاعی یا فلجی ناشی از قطع نخاع بعلت ضربات تیز نفوذی همانند ضربات چاقو و یا ضایعات له شدگی ناشی از تصادفات یا سقوط از بلندی.
چه فاکتورهایی بر روی پیروزی آمیز بودن درمان موثرند:
1) اولین فاکتور و احتمالا مهم ترین فاکتور فاصله وقتی سل تراپی از قطع نخاع تا اغاز درمان است که به ترتیب زیر می باشد
زمان بریلیانت در ۴۸ ساعت اول سپس از وقوع حادثه با پیروزی بالاتر از ۷۰ درصد
زمان طلایی در طی ۱۵ تا ۳۰ روز از وقوع حادثه می باشد که با پیروزی نزدیک به ۵۰ درصد همراه است
زمان نقره ای در طی ۶ ماه از حادثه که پیروزی نزدیک به ۴۰ درصد خواهد می بود
زمان برنزی در یکسال از حادثه قبل باشد که در اینصورت پیروزی به نزدیک به ۲۵ تا ۲۷ درصد می رسد
به این علت هر چه از زمان حادثه کمتر قبل باشد پیروزی زیاد تر است
۲) طول ضایعه است که هر چه ضایعه کمتر باشد و حداکثر ۳ سانتی متر، بهتر است و در صورتی که ضایعات بافت های افراد کمتر باشد گمان
پیروزی بالاتر است
۳) منطقه آسیبب نخاعی، در ناحیه سینه بهترین جواب برای درمان سل تراپی دارد و منطقه گردنی با جواب دهی کمتر و منطقه کمری کمترین جواب درمانی دارد
۴) پوشش بیرونی نخاع (Pia Matter) سالم باشد و امکان تامین سلولهای بنیادی بالغ فراهم باشد
دیگر معیارها در معاینه بالینی و بازدید شواهد پاراکلینیکی مبنای تشخیص قابلیت درمان بیماران و انتخاب آنان برای سل تراپی می باشد
شاخص های بهبودی در پست فرد دیگر بطور کامل او گفت و گو خواهد شد بطور کلی بهبودی عبارت است از برگشت بخشی از نشانگان حسی حرکتی که با دقت به نوع و شدت بیماری و معیارهای بالا، کاملا متفاوت می باشد
دقت شود گمان پیروزی درمان در هر بیمار تعلق به خود او دارد و درمان سل تراپی بیمار هم بطور کامل اختصاصی او می باشد
* دیابت نوع ۱ و ۲، که با دقت به شیوع گسترده که برآورد میشود نزدیک به ۱۳ میلیون نفر در ایران به آن مبتلا می باشند و نزدیک به نزدیک به ۸ میلیون نفر آنها شناسایی شده اند علاوه بر این که عوارض گوناگون در همه اعضای بدن انسان بر جای می گذارد و هزینه های سرسام آوری بر جامعه و سامانهای بیمه گر تحمل میکند و باید مادام العمر تحت درمان قرار بگیرند با سل تراپی تخصصی و تشکیل سلولهای بتالانگرهانس، و در صورت داشتن شرایط ملزوم، از اثربخشی درمانی بالایی برخوردار است .
* سکته مغزی که در صورت مراجعه سریع و عمل به موقع، قسمت عمده ای از ضایعات مغزی ترمیم یافته و زیاد از علائم بیماری، رفع میشود و سکته مغزی یکی از کاندیدهای خوب برای سلول درمانی است.
* بیماریهای قلبی عروق، که بر پایه مطالعات صورت گرفته، در نارسایی قلبی و سکته ها، سلول درمانی تاثیرات بسزایی در بهبودی
بیماری و افت عوارض ناشی از آنها دارد.
* مولتیپل اسکلروز یا ام اس، یکی از بیماریهای شایع سرزمین که روال تخریب مداوم بر سیستم عصبی برجای می گذارد و بیمار را کاملا ناتوان می کند از مواردی است هم از طریق سلول درمانی و هم از طریق ایمونوتراپی اثرات زیاد بالایی همراه بوده است.
* بیماری کرون، بیماری دستگاه گوارشی به طور مزمن و روال رشد تخریب های روده عوارض فوق العاده زیاد و آزار دهنده دارد.
* فلج مغزی، هم یکی از بیماریهایی که از بدو تولد تبدیل معلولیت کامل کودک می باشد و تا وقتی که به زندگی ادامه میدهد در معلولیت کامل بسر می برد
از مسائل مهم این است که این بیماریها، در اکثر موارد، تا آخر عمر، تبدیل معلولیت و ناتوانیهای گوناگون در بیماران میشود و علاوه بر درد و رنجی که بر بیمار و خانواده تحمیل میکند هزینه های مالی سنگینی را بر خانواده، جامعه و نظام های بیمه گر تحمیل می کنند و هزینه های اجتماعی را بالا می برند. این بیماریها شاخص های مرتبط با بار بیماریها همانند معلولیت تعدیل شده معلولیت، کیفیت زندگی، کیفیت تعدیل شده زندگی، تاثییر بسزایی می گذارند
* دیگر موارد و عرصه های درمانی گوناگون در شماره بعدی به او گفت و گو گذاشته خواهد شد.
سلول درمانی از راه های زیر تبدیل بهبودی می شود:
- ۱. جایگزینی سلولهای ضربه دیده با سلولهای ترمیمی یکی از مهم ترین راههای بهبود بیماری میشود
۲. استم سل ها جهت آزادی و افزایش فاکتور رشد میشود
۳. ترشح پروتئین های تخصصی نورونی که جهت حفاظت از سلولهای عصبی می شوند
۴. بهبود عملکردی سلولهای صدمه دیده که یکی از کارکردها و تاثیرات مستقیم استم سل های تخصصی است.
دسته بندی مطالب