به گزارش دلچسب
تیمی بینالمللی از پژوهشگران موفق شدند یکی از سریعترین ستارههای نوترونی چرخان در عالم را کشف کنند. این ستاره نوترونی هر ثانیه ۷۱۶ بار به دور خود میچرخد.
ستارگان نوترونی از فروپاشی ستارگان غولپیکر توأم با انفجاری ابرنواختری راه اندازی خواهد شد و ماده را به حالتی زیاد فشرده درمیآورند. نتیجه این فرایند جرمی برابر با جرم خورشید است که در جسمی به قطر چند ۱۰ کیلومتر محبوس میشود.
یکی از ویژگیهای مهم این نوع ستارهها شدت چرخش بسیار زیاد آنهاست. اخیراً منجمان موفق به کشف این چنین جرمی شدند که با شدت خیرهکننده ۷۱۶ چرخش در هر ثانیه میچرخد.
این ستاره نوترونی در فاصله ۲۶ هزار سال نوری از زمین و نزدیک مرکز کهکشان راه شیری قرار دارد. این ستاره عضوی از سیستمی دوتایی به نام «4U 1820-30» است که جرم آن ۱.۴ برابر جرم خورشید ولی قطر آن فقط ۱۲ کیلومتر است!
ستارهشناسان توانستند شدت چرخش این ستاره را بهعلت وجود ستاره همراه آن اندازهگیری کنند که کوتولهای سفید است که در چرخهای ۱۱ دقیقهای به دور این ستاره نوترونی میچرخد و آن را به سیستمی با مختصرترین دوره مداری شناختهشده تبدیل میکند.
بهعلت این نزدیکی، ستاره ماده را از کوتوله سفید بهسمت خود میکشد و وقتی که مقدار کافی از ماده روی سطح آن جمع شد، انفجاری قوی رخ میدهد. این لحظه، ستاره نوترونی ۱۰۰ هزار برابر روشنتر از خورشید میشود و انرژی عظیمی آزاد میکند.
تلسکوپ پرتو ایکس «NICER» که در ایستگاه فضایی بینالمللی قرار دارد، موفق به ثبت این شرارهها شده است که جهت شده دقت منجمان به این منظومه جلب شود. در مشاهدههای بعدی، آنها توانستند شدت چرخش ستاره را اندازهگیری کنند.
تاامروز، ستاره نوترونی منظومه 4U 1820-30 یکی از سریعترین اجرام چرخشی است که تا بحال در کیهان مشاهده شده است. فقط یک ستاره نوترونی دیگر با نام «PSR J1748-2446» که در فاصله نزدیک به ۱۸ هزار سال نوری از زمین قرار دارد، میتواند از نظر شدت چرخشی با این ستاره قیاس شود. اکتشافات مرتبط با ستارههای نوترونی زیاد شوقانگیز است. پیشازاین دانشمندان یک ستاره نوترونی در اعماق فضا کشف کردند که بیشتر از ۳۰ سال است که هر ۲۲ دقیقه چشمک میزند!
دسته بندی مطالب