به گزارش دلچسب
بزرگترین دره منظومه شمسی، گستره وسیعی از سطح مریخ را شکافته است. این دره عظیم که به نام «دره مارینر» شناخته میشود، بیشتر از ۳ هزار کیلومتر طول، ۶۰۰ کیلومتر عرض و عمقی نزدیک به ۸ کیلومتر دارد. برای قیاس، دره «گرند کنیون» در آریزونا، ایالات متحده فقط ۸۰۰ کیلومتر طول، ۳۰ کیلومتر عرض و ۱.۸ کیلومتر عمق دارد.
منشأ شکلگیری دره مارینر هم چنان ناشناخته است. فکر میشود این دره بهعلت فرایندهای زمینساختی ناشی از تنشهای عظیم در پوسته مریخ به وجود آمده باشد.
دانشمندان اعتقاد دارند این دره میلیاردها سال پیش، با سرد شدن تدریجی و انقباض سطحی سیاره بهصورت تَرکی عظیم روی سطح مریخ تشکیل شده است. در این دره، نشانههایی از چندین فرایند زمینشناسی گوناگون شناسایی شده است.
در عکس روز ناسا چه میبینیم؟
عکس موزاییکی که از مریخ و دره مارینر مشاهده میکنید، از ترکیب بیشتر از ۱۰۰ عکس که مدارگردهای وایکینگ در دهه ۱۹۷۰ گرفته، ساخته شده است.
دره مارینر از نظر ساختاری به چند قسمت مهم تقسیم میشود که هرکدام ویژگیهای زمینشناسی متغیری دارند. قسمتهای شرقی، منطقهای با زمینهای آشفته (Chaotic Terrain) است که ترکیبی از رسوبات آتشفشانی و لایههای باستانی را در بر میگیرد و به گمان زیادً در تاثییر تخلیه آب زیرزمینی، فرسایش و فعالیتهای آتشفشانی شکل گرفته است.
قسمتهای غربی شامل دیوارهایی ناهموار با شیب زیاد تر و گسستهای عمیقتر است که به گمان زیادً بهعلت گسترش و ترکخوردگی پوسته بر تاثییر فشارهای داخلی سیاره شکل گرفتهاند.
تحلیلهای طیفسنجی و تصاویری که مدارگردهای تازه ثبت کردهاند، ازجمله مدارگرد شناسایی مریخ، نشان دادهاند در بستر این دره کانیهایی ازجمله هماتیت، سولفاتها و اکسید آهن وجود دارد. این یافتهها بهطور ضمنی نشان خواهند داد این منطقه امکان پذیر در قبل محیطی گرم و مرطوب بوده باشد.
دره مارینر هم چنان از اهداف مهم برای مأموریتهای آینده مریخ به شمار میآید. بازدید این منطقه به دانشمندان پشتیبانی میکند نهفقط فرایندهای زمینشناسی مریخ، بلکه امکان وجود حیات در قبل این سیاره را بهتر فهمیدن کنند.
دسته بندی مطالب