به گزارش دلچسب
خبرگزاری موج
، تامین پایدار برق برای صنایع، حکم تداوم جریان زندگی و قلب تپنده است و وزارت نیرویی که برای زنده ماندن تشکیل، شبانه روز میکوشد تا این شریان حیاتی از پانیفتد؛ همه در دولت پای کار آمده اند تا ناترازی انرژی برای ۱۲۰ هزار مشترک صنعتی را با تشویق اختصاصی واحدهای تولیدی برای گسترش انرژی های تجدیدپذیر از بین بردن کنند و چراغ صنعت را هم چنان روشن نگهدارند.
اجباری هم در کار نیست! این، واحدهای صنعتی می باشند که تصمیم می گیرند انرژی موردنیازشان را با تجدیدپذیرها تامین کنند یا برق تشکیل شده با سوخت فسیلی؛ تنها تشویق خواهد شد اگر قسمت کوچکی از برق تولیدی شان را خودشان و آن هم با انرژی های پاک تامین کنند اما چطور؟
توانیر شرایط معافیت از برنامه های مدیریت بار سال ۱۴۰۴ مشترکین صنعتی در شهرکهای صنعتی یا دارای فیدر اختصاصی را به شرکت های توزیع برق سراسر سرزمین اظهار کرده و در تشریح این دستورالعمل حرف های است؛ چنانچه مشترکان صنعتی نسبت به ساخت نیروگاه های خورشیدی در محل یا خارج از شهرک صنعتی عمل کنند نسبت به ظرفیت مجموع دیماند مصرفی مشترکان شامل ۵۰ درصد دیماند مصرفی واحدهای یک شیفت کار، ۶۵ درصد دیماند مصرفی واحدهای دو شیفت کار و ۸۰ درصد دیماند مصرفی واحدهای سه شیفت کار یا معادل ۳۵ درصد انرژی مصرفی ماهیانه مشترکان مذکور از برنامههای مدیریت بار سال ۱۴۰۴ معاف خواهد شد.
این چنین در صورتی که نیروگاه خورشیدی توسط مشترکان صنعتی دارای فیدر اختصاصی به ظرفیت دیماند مصرفی مشترک شامل ۵۰ درصد دیماند مصرفی واحدهای یک شیفت کار، ۶۵ درصد دیماند مصرفی واحدهای دو شیفت کار و ۸۰ درصد دیماند مصرفی واحدهای سه شیفت کار یا معادل ۳۵ درصد انرژی مصرفی ماهیانه، احداث شود، از برنامه های مدیریت بار سال ۱۴۰۴ معاف خواهند شد.
توانیر تصریح کرده اگر در یک شهرک صنعتی، کل مشترکان جهت احداث نیروگاه به توافق نرسند و تعدادی از مشترکان نسبت به احداث نیروگاه خورشیدی با شرایط فوق عمل کنند، باید به منظور مدیریت بار مشترکانی که در احداث نیروگاه خورشیدی همکاری نکردهاند، لوازم اندازهگیری این مشترکان با هزینه احداث کنندگان نیروگاه خورشیدی رویت پذیر و کنترل پذیر میشود تا امکان منفعت گیری از معافیت مدیریت بار مهیا شود.
صنایع با احداث نیروگاه خورشیدی به مقدار ۸۰ درصد دیماند مصرفی معادل ۱۶ درصد انرژی مورد نیاز از مدیریت بار معاف می شوند
عبدالرضا حسینی مهر، مجری مطرح گسترش نیروگاههای خورشیدی شرکت توانیر جزئیات برنامههای وزارت نیرو برای از بین بردن ناترازی انرژی و دستورالعملهای تازه در راستای گسترش نیروگاههای خورشیدی در جهت معاف شدن صنایع از مدیریت بار را تشریح کرده و بر از بین بردن ابهامات و شفاف سازی این دستورالعمل وزارت نیرو کوشیده است.
او با اصرار بر این که وزارت نیرو با رویکردی تشویقی به جستوجو جلب شراکت صنایع برای از بین بردن ناترازی انرژی و فراهم پایدار برق است، تصریح کرده است، وزارت نیرو متعهد شده است که در صورت احداث نیروگاه خورشیدی در واحد صنعتی مطابق با دستورالعملهای صادر شده، تحت هیچ شرایطی برق آن واحد را قطع نکند.
تخفیفات اختصاصی وزارت نیرو برای تشویق صنایع به احداث نیروگاه های خورشیدی
حسینی مهر با اشاره به این که نزدیک به ۱۲۰ هزار مشترک صنعتی دیماند مصرفی بین ۲۱ تا ۲۲ هزار مگاوات در سال و مشترکان صنعتی داخل شهرکهای صنعتی نیز نزدیک به ۶۵۰۰ مگاوات تقاضای مصرف دارند، خاطرنشان کرد: در پی اظهار دستورالعمل وزارت نیرو برای اجرای ۱۴ مگاپروژه در جهت از بین بردن ناترازی انرژی تا اوج بار سال آینده، پیشنهاد شده واحدهای صنعتی با احداث نیروگاه تجدیدپذیر به مقدار ۸۰ درصد دیماند مصرفی خود، از مدیریت بار سال ۱۴۰۴ معاف شوند.
وی به شفاف سازی برای نحوه تعیین برق تولیدی تجدیدپذیر در شهرک های صنعتی از سوی توانیر پرداخت و تصریح کرد: تشکیل نیروگاههای خورشیدی بر پایه مقدار تابش نور در طول روز، یکسان نیست؛ در اغاز روز و غروب، مقدار تشکیل پایین است و در ساعاتی از روز به ۵۰ تا ۶۰ درصد ظرفیت نامی نیروگاه میرسد. به طور مثال، نیروگاه ۱۰۰ کیلووات خورشیدی در طول یک روز ۲۴۰۰ کیلوواتساعت انرژی تشکیل میکند که این مقدار تشکیل، معادل ۲۰ درصد انرژی تولیدی یک نیروگاه تشکیل برق حرارتی یا گازی ۱۰۰ کیلوواتی است، به این علت، اگر نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ۸۰ درصد دیماند مصرفی مشترک صنعتی احداث شود، میتواند یکپنجم ظرفیت نیروگاه و معادل ۱۶ درصد انرژی مورد نیاز این صنعت را تشکیل کند و هم چنان ۸۴ درصد انرژی مورد نیاز آن واحد صنعتی از شبکه سراسری برق فراهم خواهد شد.
حسینی مهر در ادامه گفت: در مطرح احداث نیروگاه خورشیدی در شهرک های صنعتی، این نوشته لحاظ شده است؛ بدین صورت که انرژی تولیدی نیروگاه خورشیدی واحد صنعتی به شبکه سراسری متصل میشود، لیکن این واحد میتواند ۱۰۰ درصد برق مصرفی مورد نیاز را بر پایه انشعاب حاضر از شبکه سراسری دریافت کند.
تشریح شرایط معافیت از برنامه های مدیریت بار سال ۱۴۰۴
حسینی مهر یادآور شد: وزارت نیرو در جهت تشویق صنایع، اظهار کرده است که صنایع در صورتی که نیروگاه خورشیدی به مقدار ۸۰ درصد دیماند مصرفی، معادل ۱۶ درصد انرژی مورد نیاز را احداث کنند، از مدیریت بار شبکه در پیک بار تابستان ۱۴۰۴ معاف خواهد شد. بر این مبنا توانیر و ساتبا نیز برای تشویق و ترغیب زیاد تر صنایع واقع در شهرکهای صنعتی و یا صنایع دارای فیدر اختصاصی به ساخت نیروگاههای خورشیدی، تخفیفات بیشتری را بر پایه شیفتهای کاری واحدهای صنعتی در نظر گرفتهاند؛ به این صورت که واحد صنعتی با یک شیفت کاری به مقدار ۵۰ درصد دیماند مصرفی، واحد مصرفی با دو شیفت کاری به مقدار ۶۵ درصد دیماند مصرفی و واحدی با سه شیفت کاری با ۸۰ درصد دیماند مصرفی، نیروگاه خورشیدی احداث نماید، مشمول معافیت از مدیریت بار میشود.
مجری مطرح گسترش نیروگاههای خورشیدی شرکت توانیر با مروری بر الزامات قانونی احداث نیروگاههای تجدیدپذیر گفت: الزام به احداث نیروگاه خورشیدی توسط صنایع در ماده ۱۶ قانون جهش تشکیل دانشبنیان که در سال ۱۴۰۱ برای اجرا به دولت ابلاغ شده است، آمده است؛ این قانون می گوید، صنایع با قوت مصرف بیشتر از یک مگاوات موظفند معادل یک درصد از برق مورد نیاز سالانه خود را از طریق احداث نیروگاههای تجدیدپذیر فراهم کنند؛ این مقدار در آخر سال پنجم حداقل به ۵ درصد میرسد و در غیر این صورت، وزارت نیرو موظف است درصد ذکر شده از برق مصرفی این صنایع را با تعرفه برق تجدیدپذیر محاسبه کرده و از صنایع اخذ کند. این چنین صنایع انرژیبر نوشته ماده (۳) قانون مانعزدایی از صنعت برق، با هماهنگی وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت نیرو، مکلف شدهاند ۱۰۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر و پاک تا آخر سال ۱۴۰۴ از محل منبع های داخلی صنایع مذکور احداث کنند.
به حرف های این مقام مسوول در صنعت برق، عمل های اولیه برای اجرایی شدن این دستورالعمل تازه وزارت نیرو از شهرکهای صنعتی بزرگ همچون شمسآباد در جاده تهران- قم برای اغاز ساخت نیروگاههای خورشیدی اغاز شده است که قطعاً الگویی برای اجرای آن در دیگر شهرکهای صنعتی ایران خواهد شد.
حسینی مهر، قضیه امروز با قطعی برق در سال جاری را به قضیه اقتصاد صنعت برق و دقت نکردن به این کار در طول سالهای قبل مرتبط دانسته و معتقد است، مشابه با رشد مصرف، رشد تشکیل محقق نشده است. به این علت مقدار برق تولیدی نمیتواند جوابگوی تقاضا باشد و وزارت نیرو ناچار به مدیریت بارهای واحدهای صنعتی، کشاورزی، و اداری میشود تا تعادلی بین مصرف و تشکیل برقرار کند.
از بین بردن ناترازی انرژی با ساخت ۳۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر طی سه سال
وی در آخر خاطرنشان کرد: ناترازی انرژی طی ۲۰ سال قبل تا بحال به این سطح رسیده و برنامهریزی شده است که با ساخت ۳۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر طی سه سال، این ناترازی از بین بردن شود. تا آن زمان، میتوان با همکاری صنعت و احداث نیروگاههای خورشیدی، قسمت کوچکی از انرژی مورد نیاز واحدهای صنعتی را با نیروگاههای تجدیدپذیر فراهم کرد و وزارت نیرو مابقی آن را فراهم خواهد کرد تا ناظر قطعی برق صنایع در پیک بار تابستان آینده نباشیم
دسته بندی مطالب
منبع