به گزارش دلچسب
سالمخبر: رئیس مرکز تحقیقات سیاستگذاری سلامت دانشگاه علوم پزشکی شیراز او گفت: ریفلاکس معده اگرچه کشنده نیست، اما زیاد آزار دهنده است و نزدیک به ۴۰ درصد از جمعیت میانسال سرزمین به آن مبتلا می باشند.
کامران باقری لنکرانی، با اشاره به روز جهانی سلامت گوارش و شعار امسال آن با گفتن «تغذیه برای شکفتن»، افزود: نزدیک به ۴۵ درصد از بیماریهای شدید گوارشی ناشی از تغذیه نامناسب است.
وی او گفت: مقصد مهم روز جهانی گوارش، سخن بگویید با مردم درمورد سلامت دستگاه گوارش آنها است؛ حقیقت این است که با فراهم کردن تغذیه مناسب، میتوان قسمت مهمی از بیماریهای گوارشی از جمله بیماریهای آزاردهندهای همانند ریفلاکس «برگشت اسید معده به مری» و سرطانها را پیشگیری کرد.
باقری لنکرانی تصریح کرد: بیماری ریفلاکس معده، اگرچه کشنده نیست، اما زیاد آزاردهنده است و نزدیک به ۴۰ درصد جمعیت میانسال سرزمین به آن مبتلا می باشند. از نظر دیگر میتوان او گفت تعداد بسیاری از سرطانهای گوارشی نیز با نوع تغذیه ربط مستقیم دارند؛ تغذیه هوشمندانه و سالم، میتواند کیفیت زندگی را به نحو قابل توجهی بهبود ببخشد و از ابتلاء به سرطانهای گوارشی پیشگیری کند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، بر اهمیت برگشت به مصرف تغذیه سنتی ایرانی اصرار و تصریح کرد: مصرف زیاد تر فیبر که در سبزیها و میوهها یافت میشود و همیشه جایگاه بالایی در تغذیه ایرانی داشته است، میتواند به پیشگیری از سرطانهای
گوارشی پشتیبانی کند. افزایش مصرف فیبر در رژیم غذایی، میتواند تا ۴۰ درصد سرطان روده بزرگ را افت دهد؛ در روبه رو، مصرف گوشتهای فرآوری شده نظیر سوسیس و کالباس، میتواند ۱۸ درصد به شیوع سرطان روده بزرگ بیفزاید.
وی این چنین به مزایا غذاهای کمچرب و آبپز در قیاس با غذاهای پرچرب اشاره کرد و او گفت: متأسفانه جایگاه سبزیها و برخی میوهها در سبد خانوار ایرانی در حال فراموش شدن است و در روبه رو مصرف مواد فرآوری شده نظیر کنسرو، سوسیس، کالباس، نوشابه و غذاهای چرب رو به افزایش است.
باقری لنکرانی به نوع روغن مصرفی مناسب اشاره کرد و او گفت: روغنهایی که امگا ۶ بالایی دارند، علتالتهاب خواهد شد، در حالی که روغنهای با امگا ۳ بالاتر نظیر روغن زیتون، مطلوبتر می باشند؛ این چنین کباب کردن بیشتر از حد غذا تا حد سوختن آن به گفتن یک عامل سرطانزا شناخته میشود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه به بیماری کبد چرب اشاره کرد و او گفت: عمده علت ابراز این بیماری، سبک زندگی نادرست از جمله تغذیه نامناسب و ورزش نکردن است؛ باور غلط رایج در رابطه مصرف الکل وجود دارد که برخی گمان میکنند مصرف کم الکل، ضرری ندارد، اما مطالعات تازه در مجلات علمی معتبر در سطح بین المللی نشان داده است که مصرف حتی مقادیر کم الکل برای کبد زیان اور و سرطانزا است.
وی، تشدید بیماری کبد چرب و افزایش ریسک ابتلاء به سرطان کبد در افراد چاق که مصرف الکل دارند را دارای شانس بالاتری برسی
کرد.
به حرف های رئیس مرکز تحقیقات سیاستگذاری سلامت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، ۹۰ درصد سرطانهای گوارشی با بهبود تغذیه و سبک زندگی سالم قابل پیشگیری می باشند و یا با تشخیص زودرس قابل درمان خواهند می بود.
باقری لنکرانی با اشاره سه سرطان کُشنده در ایران که عبارت هستند از سرطان معده، پستان و روده بزرگ، فرمود: افت این آمار فقطً با جراحی، بیمارستان سازی و شیمی درمانی میسر نیست، بلکه باید نگاهی پیشگیرانه داشت و بر افزایش سواد سلامت عمومی مردم متمرکز شد.
وی در جواب به سوالی در رابطه شیوع مشکلات گوارشی در استان فارس، او گفت: یک سوم از مردم فارس دچار کبد چرب می باشند که این یک زنگ خطر مهم است، چراکه این حالت شانس بیماریهای قلبی عروقی و ابتلاء به سرطان را افزایش میدهد.
باقری لنکرانی در رابطه سرطانهای گوارشی شایع در استان فارس، سرطان روده بزرگ را در رتبه اول و سرطان معده را در رتبه دوم قرار داد و افزود: این در حالی است که در برخی مناطق نیمه شمالی سرزمین سرطان معده شایعتر است.
وی درمورد غربالگری سرطان روده بزرگ اظهار داشت: خوشبختانه این غربالگری تحت پوشش وزارت بهداشت قرار گرفته و بازدید مدفوع دارای خون نهفته، روشی آسان و در دسترس است؛ اگر در این آزمایش، خون نهفته مشاهده شود، عمل های تشخیصی بیشتری باید انجام شود؛ این غربالگری برای افراد بدون علامت است، اما افرادی که دفع خون از مدفوع و یا سابقه سرطان گوارشی در بستگان درجه یک دارند، باید معاینه دقیقتری شوند.
دسته بندی مطالب